• Imprimeix

professionals

lupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A  continuació trobareu informació relativa a la Setmana de sensibilització sobre el consum d'alcohol 2015: Veus el que beus.


Àmbit Oci nocturn
 
QdeFesta
El projecte reconeix aquells locals o esdeveniments d'oci nocturn que compten amb un seguit de recursos i serveis relacionats amb la salut, el benestar i la qualitat.

Aquests serveis estan orientats a reduir determinats riscos associats a la nit i al consum i a afavorir el benestar dels seus usuaris i usuàries.

Àmbit Joves
 
La Clara
Programa informatiu sobre drogues dirigida a joves d'entre 16 a 18 anys
El Pep
Programa informatiu sobre drogues dirigida a joves d'entre 14 a 16 anys
Rumba a tu son

El projecte “Rumba a tu son” té com a objectiu prevenir el consum de risc d’alcohol i altres drogues entre els joves d’origen llatinoamericà residents a Catalunya, en concret a residents a Barcelona i àrea metropolitana.


Àmbit familiar i comunitat
 
Connecta amb els teus fills
Programa adreçat a pares i mares amb fills entre 6 i 16 anys que té per objectius desfer-se de les creences errònies entorn del consum de drogues, potenciar les competències parentals positives i prevenir les conductes de risc relacionades amb el consum de substàncies. El Programa ofereix un conjunt d’eines educatives per resoldre els dubtes i les inseguretats que es tenen al voltant de la important tasca de connectar amb els fills per educar-los i conviure-hi.


Entre nosaltres
Proposta per abordar aspectes relacionats amb el consum de drogues entre la població adulta. Es compon d’una exposició i d’una guia didàctica per dinamitzar activitats complementàries a la visualització. L’exposició facilita informació i sensibilitza sobre els principals riscos del consum de drogues (principalment alcohol, cànnabis, cocaïna), així com dels psicofàrmacs i l’automedicació.

Àmbit educatiu
 
Proposta Didàctica límit 0: Alcohol i conducció
Programa que permet treballar a fons la influència de l’alcohol sobre la conducció i els riscs que es poden derivar. Es pretén que l’alumnat arribi a una postura raonada i crítica i disposi d’elements i estratègies suficients per enfrontar-se a possibles situacions conflictives o, si fa al cas, saber com evitar-les
El secret de la bona vida
Joc d’ordinador interactiu per tractar els consums de tabac i d’alcohol, així com els factors que més influeixen en l’inici del consum d’aquestes substàncies: la pressió del grup i la presa de decisions.
En plenes facultats
Projecte de prevenció de drogues i altres conductes de risc en l’àmbit universitari basat en l’educació entre iguals. Té un abast estatal i les universitats catalanes que hi participen són: Universitat de Barcelona, Universitat Pompeu Fabra, Universitat de Vic.
Sortim
Material educatiu que ofereix propostes per fomentar la reflexió entorn dels temes relacionats amb el fet de sortir de festa i els riscos associats. Adreçada a joves a partir de 16 anys

Àmbit salut
 
Beveu menys
El programa Beveu Menys va néixer l'any 1995 en el marc d'un projecte col·laboratiu internacional de la OMS amb l'objectiu de difondre a tota Catalunya les estratègies de detecció i intervenció breu en matèria d'alcohol en l'àmbit de l'atenció primària.
Embaràs sense alcohol ni altres drogues
Programa de sensibilització sobre el consum d'alcohol i altres drogues durant l'embaràs per professionals de la salut sexual i reproductiva.

Materials

Formulari de comanda

 

 

  Per més informació drogues.salut@gencat.cat

 

 


Materials de l'àmbit de l'oci i consum
 
Beus, Condueixes?

Informació sobre l’impacte de les drogues en la conducció, els seus riscos associats i les maneres d’evitar-los o disminuir-los.

Begudes energètiques+alcohol

Fullet de prevenció per a treballar aspectes relacionats amb el consum de begudes energètiques. El fullet posa la mirada en la barreja de begudes energètiques amb begudes alcohòliques. L’objectiu és disminuir els riscos d’aquesta pràctica.

GUIA DE RECOMANACIONS sobre el consum d’alcohol i altres drogues en les festes locals

Guia per a persones que munten festes o esdeveniments musicals amb informació sobre els riscos associats a l’alcohol i sobre la prevenció associada a les drogues, i propostes preventives per a les festes.

decàleg  de recomanacions per sobre el consum d’alcohol i altres drogues a les festes locals

Recomanacions pràctiques en forma de decàleg per dur a terme en una festa o un esdeveniment musical, que inclouen aspectes de seguretat, de foment d’alternatives a l’ús de drogues, formació de qui fa dispensació d’alcohol, reducció de riscos associats a les drogues, i altres.

Recomanacions d’estiu sobre el consum d’alcohol

15 Recomanacions d’estiu sobre el consum d’alcohol

On ets, wai? Quan les drogues alteren les actituds durant la festa

Reflexió al voltant d’actituds poc saludables o solidàries envers a la mateixa persona o altres amb qui es comparteix la festa, com ara l’abús, assetjament, agressivitat, discriminació, etc. Incorpora aspectes de gènere qüestionant fins i tot la necessitat de què les persones se n’hagin de definir amb un o l’altre.

Ètica etílica

12 plafons de caràcter preventiu sobre l’alcohol que tracten les actituds i conductes de risc que hi estan relacionades. L’exposició va acompanyada d’una guia amb continguts, objectius per treballar i propostes educatives.

On fiques la clau

Material adreçat especialment a joves que convida a la reflexió sobre els riscos de consumir alcohol i conduir un vehicle, mitjançant el joc de la imatge del pany d’un cotxe en forma de diana. Al revers hi ha  recomanacions o estratègies que qui condueix pot adoptar si li costa posar la clau al pany (no està en condicions per conduir).

Targeta Alcohol-Somnit

Targetes que donen informació objectiva i específica sobre els efectes i els riscos de diferents substàncies (pastilles, cocaïna, càn- nabis, tripis, speed, alcohol, ketamina i èxtasi líquid). També s’hi incorporen algunes pautes de reducció de riscos (per exemple, en el cas de l’èxtasi: “per evitar el risc de deshidratació, és convenient no beure alcohol i prendre petits glops d’aigua regularment”).

 
Materials de l'àmbit educatiu
 
El Pep, l'alcohol i la intoxicació: m'agrada la roba informal.

Vídeo sobre les intoxicacions etíliques.

El Pep, l'alcohol i el botellón: el llançament de pe ses olímpic

Vídeo pedagògic i divulgatiu sobre el "botellón"

El Pep l'alcohol i la conducció: no vull que em piquin les meduses

Vídeo pedagògic i divulgatiu sobre diferents aspectes relacionats amb l’alcohol i la conducció

Documental i guia didàctica. "Sortim?". Sortir de festa i consum de drogues

Documental audiovisual i d’una guia didàctica que ofereix propostes per fomentar la reflexió entorn dels temes relacionats amb el fet de sortir de festa i els riscos associats. Va acompanyat d’una guia educativa.

Guia Didàctica límit 0: Alcohol i conducció

Programa que permet treballar a fons la influència de l’alcohol sobre la conducció i els riscs que es poden derivar. Es pretén que l’alumnat  arribi a una postura raonada i crítica i disposi d’elements i estratègies suficients per enfrontar-se a possibles situacions conflictives o, si fa al cas, saber com evitar-les.

LaClara.info

Informació al web

La Clara.info autotest-alcohol

Autotest online sobre consum d'alcohol

 
Materials de familia i comunitat
 
8 equilibris. Pares i mares que consumeixen alcohol i altres drogues

Amb el subtítol Pares i mares que consumeixen alcohol i altres drogues, està encarat a un perfil de consumidors no problemàtics de drogues per tal de reflexionar sobre el seu consum i el fet d’esdevenir pares i mares.

Connecta amb els teus fills : quan els pares ens preocupen per les begudes alcohòliques

Eina educativa per a pares i mares que intenta resoldre dubtes, pors i inseguretats pròpies de la tasca d’educar els fills, en relació amb el consum d’alcohol.

Durant l'embaràs, vetlla per la seva salut i la teva.

Cartell per informar dones embarassades de què cap ús d’alcohol o altres drogues és segur per al nadó i per donar a conèixer alguns riscos que comporta consumir-ne durant l’embaràs.

 
Materials de serveis sociosanitaris
 
Tens problemes amb l'alcohol i altres drogues?

Fullet amb informació sobre els centres de tractament -CAS- (serveis i programes que té, professionals que hi treballen…) per motivar l’inici d’un tractament de persones amb drogodependències.

Guia butxaca alcohol i atenció primària de salut

Eina d’us pràctic del programa Beveu menys per a la consulta, en format díptic, en la que ens mostra d’una manera gràfica com fer una Identificació precoç i una intervenció Breu, pas a pas, des de que el o la pacient entra a la consulta, fins que es decideix l’actuació a seguir.

Veus el que beus

Edició de 2015 del fullet per a persones que usen alcohol en general, i que en fan un consum de risc en particular, que explica com calcular si l’ús que se’n fa és de risc i com actuar en cas d’haver-hi problemes.

Fes lloc a les begudes sense alcohol

Càpsula de 20 segons que convida a substituir begudes amb alcohol per altres que no en duen.

Càpsula de Veus el que beus 

Vídeo pedagògic i divulgatiu sobre diferents aspectes relacionats amb l’alcohol. Dóna a conèixer el consum de risc per sexes i recomana com actuar per prevenir problemes o fer-hi front.

 

 

 
Videos internacionals
 
Manifest Àmfora: per a la política d'alcohol eficaç a Europa

AMPHORA és un projecte europeu de recerca, que va començar el 2009, finançat per la Comissió Europea i coordinat per l'Hospital Clínic de Barcelona. Els científics AMPHORA van pensar que calia fer alguna cosa sobre el problema de l'alcohol a Europa, ja que moltes de les morts i els problemes relacionats amb l'alcohol són evitables

Alcohol: a global concern

Aquesta pel·lícula va ser produïda per la Conferència Política d'Alcohol Mundial a Edimburg, 7-9 octubre, 2015.

Un replantejament de la manera que bevem

Informació i recursos per ajudar a explorar el consum d'alcohol

Nuggets

El personatge Kwiki mostra el procés de les addiccons


Altres Setmanes de sensibiltzació sobre el consum d'alcohol
 
AWARH – Awareness Week on Alcohol related Harm

La Setmana de Conscienciació sobre el Dany relacionat amb l'alcohol (AWARH) es va iniciar el 2013 per un grup d'organitzacions afins després de tres reunions de la Taula Rodona sobre un enfocament integrat dels danys relacionats amb l'alcohol.

Alcohol awareness week

L'equip d'Alcohol Concern està compromès amb el canvi de les converses que la gent té sobre l'alcohol. Ells treballen en diferents projectes, però tots tenen el mateix objectiu - per reduir els danys relacionats amb l'alcohol

EuroCare

El 24 d'octubre de 2006, la Comissió Europea va aprovar l'establiment d'una estratègia per donar suport als Estats membres per reduir els danys relacionats amb l'alcohol.

    • Salut adverteix que 1 de cada 5 catalans fa un consum de risc d'alcohol
 Barcelona, 13 nov. (EFE).- El Departament de Salut de la Generalitat ha advertit avui que 1 de cada 5 catalans d'entre 18 i 65 anys realitza un consum d'alcohol de risc del qual no és conscient, segons les últimes dades donades a conèixer avui per la Generalitat.


En una roda de premsa a Barcelona, el sotsdirector general de Drogodependències de la conselleria, Joan Colom, ha aclarit que el consum de risc és aquell que perjudica la salut si l'hàbit persisteix, ja sigui amb consumicions diàries (una cervesa al dia seria ja excessiu) o en grans quantitats esporàdicament.
Entre les dades revelades avui -corresponents a 2013-, Colom ha destacat que el 27% dels adolescents d'entre 14 i 18 anys preguntats en el marc de l'estudi "Beveu menys" han confessat haver-se emborratxat l'últim mes.
El secretari de Salut Pública, Joan Puigdollers, ho ha qualificat com un "consum desenfrenat", en el sentit que "l'objectiu dels joves que surten els divendres i els dissabtes és, directament, emborratxar-se".

"Des de Salut fem una crida especial respecte a aquest consum d'alcohol absolutament fora de lloc dels més joves perquè els pares s'impliquin i parlin amb els seus fills sobre això, perquè en aquest tema les famílies són les primeres responsables", ha assegurat Puigdollers.

En el cas de l'anomenat "consum intensiu" -beure cinc o més tipus diferents d'alcohol en una sola sessió-, l'estudi mostra que el 23,5% del col·lectiu d'entre 15 i 24 anys l'ha practicat l'últim mes, una xifra que a la població general baixa al 13,6% durant els últims trenta dies.

L'alcohol, que segons les dades del 2013 és la substància més consumida a Catalunya, ja que el 65% de la població confessa haver-lo consumit l'últim mes, va motivar el mateix any el 47% dels tractaments de la Xarxa d'Atenció de Drogodependència (XAD) catalana.
"Calculem que 1 de cada 7 homes i 1 de cada 13 dones d'entre 15 i 65 anys moren de forma prematura com a conseqüència del consum excessiu d'alcohol", ha remarcat Puigdollers.

Joan Colom ha subratllat de la seva banda que "és especialment alarmant que el 40% de les dones embarassades enquestades afirmin que han pres begudes alcohòliques en les primeres setmanes d'embaràs, cosa que pot tenir conseqüències per al fetus".
Per tal de millorar totes aquestes problemàtiques, el sotsdirector general de Salut ha assenyalat que "encara que siguem un país llatí i ens agradi el món de la nit i la festa, és tasca de tots controlar-nos quan bevem alcohol, un acte que avui té pitjors efectes sobre tercers que el tabac, amb els fumadors passius".
Colom ha remarcat en aquest sentit que el 12,3% dels ciutadans catalans declaren haver patit conseqüències negatives derivades del consum d'alcohol per part d'un tercer -accidents de trànsit, baralles i discussions, problemes en l'embaràs, etc.-.
Durant la roda de premsa, Puigdollers i Colom han presentat la segona 'Setmana de reflexió i conscienciació sobre el risc de consum d'alcohol', que s'acaba diumenge que ve 15 coincidint amb la celebració del Dia sense Alcohol, i que té com a lema 'Veus el que beus?'.

"Amb aquesta i la resta de campanyes que duem a terme volem canviar radicalment el nostre entorn cultural, com ja vam fer amb el tabac anteriorment, perquè s'entengui que realment amb l'alcohol menys és millor", ha exposat Colom. EFE.

 

    • 1 de cada 5 persones és consumidora de risc d'alcohol i no ho sap
 Salut Publica alerta que el 27% de la població d'entre 14 i 18 anys admet haver-se emborratxat l'últim mes.


ACN Barcelona .- El 20% de la població té una conducta de risc davant el consum d'alcohol, és a dir, les dones consumeixen 2 begudes diàries i els homes 4, però en canvi, no en són conscients i no canvien els seus hàbits. Així ho ha alertat l'Agència de Salut Pública, en una setmana que vol sensibilitzar la població sobre els riscos de l'alcohol per disminuir la seva presència i consum com ha passat amb el tabac. Entre les dades recollides pel Departament de Salut també destaca que el 27% dels joves d'entre 14 i 18 anys reconeix haver-se emborratxat com a mínim una vegada l'últim més. Per aquest motiu, el nou secretari, Joan Puigdollers, ha destacat el paper de les famílies per detectar els comportaments dels fills.
Una de cada cinc persones no és conscient que té una conducta de risc davant el consum d'alcohol, i per tant, beuen més de dues begudes diàries, les dones, i quatre els homes. Són dades que es desprenen d'un programa de cribratge de Salut Pública, fet el 2013, i que contrasten amb les dades que s'obtenen en enquestes a la població on només creuen haver tingut consum de risc un 5% dels preguntats.

I és que un dels principals problemes per la lluita contra el consum excessiu d'alcohol és precisament la consciència ciutadana d'estar consumint un producte perillós De fet, l'alcohol és la substància més consumida i el 2013, un 91,3% de la població d'entre 15 i 64 anys n'havia pres alguna vegada, i un 10,2 reconeixia haver-ne begut diàriament durant el mes anterior a l'enquesta. Entre les dades que ha presentat aquest dijous l'Agència de Salut Pública destaca també que el 13,6% de la població reconeix haver practicat ''binge drinkings'', és a dir consum intensiu d'unes 5 begudes alcohòliques la mateixa ocasió.

Per aquest motiu, i per aconseguir disminuir aquestes conductes de risc, Salut Pública ha impulsat la setmana de la sensibilització dels riscos del consum d'alcohol, amb diferents iniciatives que haurien de permetre reflexionar als ciutadans sobre el tipus de beguda que ingereixen i la freqüència amb què ho fan. Llibertat, formació i educació són les tres premisses amb les quals treballa el Departament de Salut, i així ho ha confirmat Joan Colom, sotsdirector general de de Drogodependències del Departament de Salut, i per això, moltes de les accions van dirigides a la població més jove i adolescent.

De fet, des de Salut Pública s'alerta que el consum entre la població de 14 a 18 anys, un 27% ha reconegut haver patit un episodi ''de borratxera'' el darrer mes, i per tant, s'alerta d'un consum ''desenfrenat'' entre aquest sector de la població. Per aquest motiu, Joan Puigdollers, nou secretari de Salut Pública, ha fet una crida a les famílies per recalcar la necessitat de responsabilitzar-se dels comportaments dels fills durant les sortides, bàsicament de cap de setmana amb consums ''absolutament fora de lloc''.

Els riscos a tercers i a llarg termini

Un dels aspectes que es vol posar en valor és el risc que suposa el consum d'alcohol a tercers, uns efectes que declara haver patit el 12,3% de la població catalana. Els accidents de trànsit són les conseqüències més visibles d'aquests efectes, però també els accidents laborals en cas de persones que, per exemple, manipulen maquinària, o de les agressions, ja que el 34% dels homes atesos reconeix haver exercit violència física o sexual contra la seva parella.

Puigdollers ha recalcat que l'alcohol és factor de risc de més de 200 malalties i directament en provoca una trentena. A més, alerta que 1 de cada 7 homes i 1 de cada 13 dones mor abans a causa dels efectes de l'alcohol. També ha recalcat la necessitat de conscienciar les dones embarassades de què el consum d'alcohol, per petit que sigui, durant la gestació pot tenir conseqüències greus pel fetus.

Campanyes per arribar als nivells del tabac

Tant Colom com Puigdollers han reconegut que a Catalunya encara hi ha molta feina per fer, sobretot en tractar-se d'un país productor, amb llarga importància de la festa i el consum social d'aquesta substància però han remarcat que cal seguir treballant per aconseguir disminuir-ne la presència com ha passat en el cas del tabac. En aquest sentit, han recordat que fa unes dècades semblava impossible poder evitar fumar en llocs públics i en canvi, actualment es compleix la llei de manera escrupolosa.

''Que la gent es posi al cap que menys és millor'' ha assegurat Colom que creu que s'ha de fer un canvi ''de xip com es va fer en l'àmbit del tabac. Puigdollers ha reconegut que ''sempre s'hauran de fer campanyes d'aquest estil'' malgrat pugi o baixi la incidència en consum d'alcohol i per tant, demana un treball ''conscient'' tant de l'administració com dels mitjans de comunicació.

 

    • CATALUNYA.-El 20% de los jóvenes catalanes se emborracharon el último mes

Salud prioriza la sensibilización de los adolescentes con una campaña

 BARCELONA, 13 Nov. (EUROPA PRESS) -   El 20% de los jóvenes catalanes bebieron de forma excesiva y no eran conscientes, según una encuesta entre 2000 jóvenes de la Conselleria de Salud de la Generalitat con datos de 2013 que pregunta cuánto consumieron el último mes, ha advertido el subdirector general de Drogodependencias del departamento, Joan Colom.

En el marco de la jornada internacional 'Alcohol Awareness Week' que se celebra este viernes en Barcelona, coincidiendo con el Día Mundial sin Alcohol el domingo, Colom ha destacado que este consumo de riesgo de alcohol entre jóvenes "preocupa" sobre todo durante los fines de semana.

"Los jóvenes son experimentadores y no son conscientes de que pueden estar en situación de riesgo", ha alertado Colom, que ha dicho que las consecuencias pueden venir en forma de violencia, una relación sexual no protegida o un accidente.

El subdirector, que ha subrayado el papel del alcohol en la cultura social del territorio, ha resaltado que el consumo de riesgo puede ser crónico, con la bebida de cuatro unidades de alcohol cada día en hombres y dos en mujeres, o bien puede ser intensivo con la ingesta de cinco o seis unidades el mismo día.

Se considera una unidad de alcohol una cerveza, un chupito, una copa de vino o un vermú, mientras que un cubata se considera dos unidades de alcohol, ha dicho Colom en declaraciones a Europa Press.

Uno de cada cinco catalanes hace un consumo de riesgo de alcohol sin ser consciente, ha indicado Colom, que ha resaltado que tres consumiciones de alcohol por día --la cantidad media que beben los europeos--equivale al nivel tóxico que causa cáncer.

De hecho, ha observado que este volumen de consumo provoca anualmente 136.000 nuevos casos de cáncer cada año en la Unión Europea, y ha añadido que el alcohol es responsable de 200 enfermedades.

Con motivo del Día Mundial sin Alcohol, la Conselleria se suma a la iniciativa internacional 'Alcohol Awaraness Week' para sensibilizar de los riesgos del consumo, y también promueve la Semana de reflexión y concienciación sobre el riesgo del consumo de alcohol, hasta el domingo.

Bajo el lema 'Veus el que beus? Amb l'alcohol menys millor' (Ves lo que bebes? Con el alcohol menos mejor), 70 centros de atención primaria (CAP) participan en la campaña de cribaje del consumo de riesgo de alcohol en la población que atienden.

Colom ha destacado que los profesionales de los ambulatorios son especialmente "proactivos" a la hora de difundir la necesidad de evitar conductas de riesgo.

PROGRAMAS DE SENSIBILIZACIÓN
Para sensibilizar a los jóvenes y población adulta sobre los riesgos asociados al consumo de alcohol, Colom ha destacado que la implementación de políticas y programas preventivos es una "prioridad" para Salud, lo que se manifiesta con programas como el de 'Bebed menos', 'Alcohol y hospitales', 'Embarazo sin alcohol', 'Alcohol y cronicidad', 'Alcohol y violencia' y 'En el trabajo, alcohol 0.0'.

Dirigidos especialmente a jóvenes, destacan los programas 'elpep.info', que se dirige a menores a partir de 12 años, y 'laclara.info', a partir de los 16, mientras que por las noches se mantienen los de 'Nits de Qualitat' y 'Rumba a tu son', dirigido a personas de origen latinoamericano.

 

Data d'actualització:  21.10.2015