• Imprimeix

Activitats i esdeveniments a territori

Llistat d'esdeveniments més rellevants de sensibilització sobre els riscos de l'alcohol organitzats per províncies.

Cos de l'article

Fundació Autònoma Solidària (Universitat Autònoma de Barcelona)El  Xiringu de Salut  (punt itinerant d'assessorament sobre drogues i sexualitat dirigit a tots els i les estudiants del campus) ha organitzat l’activitat lúdica: “Ulleres de l’Alcohol” i el debat “Realitat o Mite”, en el que els i les participants havien de posar a prova els coneixements en matèria de consum d’alcohol. Els voluntaris i col·laboradors del Programa de Salut de la FAS que dinamitzaven les activitats ens fan arribar les conclusions de les activitats i comenten que els estudiants són poc conscients o coneixedors d'hàbits i pràctiques com el Binge Drinking i per aquest motiu, continuaran treballant durant tot l’any per tal d'augmentar la sensibilització sobre els riscos del consum d'alcohol entre la comunitat universitària de la UAB.

 

ABD-Energy Control. Durant la setmana han dinamitzat missatges de sensibilització a través de les xarxes socials (en twitter: @abd_ong i facebook @energycontrol), han tingut lloc diverses intervencions en espais d'oci en els que treballen habitualment i tallers en diferents instituts.

 

CAS de Vic. Osona Salut Mental. Consorci Hospitalari de Vic.  Sessió a l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) amb tots els professionals respecte al consum i els riscos de l’alcohol. Així com, els professionals han participat en el debat a la televisió comarcal Canal taronja sobre “l'Oci en els joves i la ingesta d'alcohol"

 

Ajuntament de Mollet del Vallès conjuntament amb Infodrogues, Joventut. Van organitzar la xerrada: “Alcohol responsabilitat de tothom, i tu com ho veus?” al centre cívic de l’Era  i difusió de missatges a través de les xarxes socials.

 

Grup de Família Al-Annon/Alateen de Barcelona organitzen setmanalment durant tot l’any grups d’ajuda mútua per a familiars i amics íntims que estan convivint amb persones amb dependència d’alcohol.

 

Ajuntament de Manlleu conjuntament amb la comissió tècnica del Pla comunitari ATERRA de Prevenció de Drogodependències de Manlleu, els centres educatius i Museu del Ter. Organitzar l’exposició "Ètica etílica", proposta educativa sobre el consum responsable d'alcohol, dirigida a adolescents i joves per a la reflexió crítica al voltant de la festa i el consum de substàncies al Museu del Ter i organitza el I Concurs de pòsters de sensibilització sobre els riscos associats al consum d'alcohol per a estudiants de centres de secundària, batxillerat i cicles formatius de Manlleu.

Accés a la nota de premsa de l’Ajuntament de Manlleu.

 

Centre d’Atenció Primària. Poble Nou. Durant tota la setmana en el CAP es va disposar d’una taula informativa amb materials per a les persones de la comunitat. Així com, en totes les consultes els professionals feien el cribratge i informació sensibilitzant sobre els riscos del consum d’alcohol. També es van repartir díptics informatius en els diferents centres cívics de la comunitat.

 

Centre D’Atenció i Seguiment a les Drogodependències de la corporació sanitària del Parc Taulí conjuntament amb els serveis d’urgències i ginecologia de l’Hospital i els centres d’atenció primària de Sabadell durant tota la setmana es van projectar en les 37 pantalles de les sales d’espera els vídeos del programa Beveu Menys (Veus el que beus i Fes lloc a les begudes sense alcohol) i Amb l’alcohol menys és millor. Així com, distribució de materials i díptics. El 15 de novembre els professionals van participar en el programa de Ràdio Sabadell "El Matí" per parlar de la setmana de sensibilització i dels riscos del consum d’alcohol.

 

L’Ajuntament de l’Hospitalet conjuntament amb l’Institut Català de la Salut i l’Esplai la Florida es va realitzar un taller adreçat a un grup de joves en risc d’exclusió social de l’Esplai per treballar la reducció de riscos del consum d’alcohol i cànnabis. També en l’IES Margarida Xirgu es van realitzar al grup de 3er ESO el taller “Marxa més segura”, una proposta educativa orientada a evitar i conscienciar sobre els desplaçament en vehicles sota els efectes de l'alcohol, aquesta darrera activitat es va realitzar conjuntament amb la Guardia Urbana.

 

Centre d’Atenció Primària Besos durant la Setmana van contactar amb les escoles i casals del barri, per proporcionar informació sobre l'alcohol.

 

Centre d’Atenció Primària La Granja de l’ABS de Molins de Rei conjuntament amb el grup d’Alcohòlics Anònims han proporcionat informació de sensibilització sobre els riscos del consum d’alcohol durant la setmana en el CAP i s’han emes els vídeos (Veus el que beus, Fes lloc a les begudes sense alcohol i Amb l’alcohol menys és millor) a les sales d’espera del CAP.

 

Equip d’Atenció Primària Rambla de Sant Feliu de Llobregat durant la setmana van disposar de taules informatives amb díptics i materials divulgatius.

 

Centre d’Atenció Primària La Magoria durant la setmana van disposar d’un punt d’informació a l’usuari sobre el consum de risc d’alcohol i les consultes de medicina i infermeria es va administrar el test AUDIT C.

 

Àrea Bàsica de Salut d’Artés durant la setmana van realitzar les següents activitats:

 • En els punts de salut dels sis municipis de l'ABS d’Artés (Artés, Avinyó, Monistrol de Calders, Calders, St. Feliu Sasserra, Sta. Maria d'Oló) informació sobre els riscos del consum d’alcohol.
 • Administració del personal de medicina i infermeria de l’AUDIT.
 • Difusió de la Guia de Butxaca d'Alcohol als diferents professionals sanitaris dels centres i punts de salut.

 

Centre d’Atenció Primària de Les Franqueses durant la setmana hi havia l’exposició de taula informativa amb tríptics i assessorament personal.

 

Centre D’atenció Primària de Canovelles. Es va muntar "photocall" i una mesa amb l'AUDIT-C.

 

CAPI Baix-a-Mar Els professionals del centre van organitzar una exposició de fotografies "saps el que beus?" en sala d'espera per donar conèixer com es calcula el consum d'alcohol i saber si s'està en risc. També es va realitzar, durant aquesta setmana, el cribatge del consum d'alcohol en la consulta.

 

Àrea Bàsica de Salut. Roda de TerDurant aquesta setmana es va exposar una taula informativa en el centre. Alhora que es va fer una sessió interna amb tots i totes les professionals per sensibilitzar sobre el cribatge del consum d’alcohol. Així com les administracions de l’Audit-C en les consultes.

 

Centre d’Atenció Primària Manlleu. Durant la setmana hi havia taules informatives i cartells en el centre. Els professionals duien a terme el cribratge del consum d’alcohol i donaven informació sobre la Calculadora del Veus el que beus? I Alcoholòdrom del ElPep.info.

 

Unitat de Gestió d’Atenció Primària (UGAP) d’Arenys de Mar conjuntament amb l’IES Tres Turons. Van realitzar tutories sobre els riscos del consum d’alcohol als i les alumnes de 2º i 3º ESO i es va participar en les xerrades Radio Arenys el 16 i 21 de novembre.

 

Centre d’Atenció Primària Bordeta-Magòria . Durant els dies 16 i 18 de novembre van tenir un stand a la porta principal del centre amb dues infermeres i estudiants fent cribatge i sensibilitzant a la població. Es van emetre vídeos a les  pantalles del CAP. I els professionals van administrar l’Audit-C durant tota la setmana.

 

Centre d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències (CAS) del Prat Llobregat. Participació i entrevista a la Ràdio del Prat de la Dra. Freixedes (CAP 17 de setembre) i Sílvia Martínez (Psicòloga del CAS Prat) coincidint amb el dia mundial sense alcohol.

 

Centre d’Atenció Primària Poble Nou. Sessió d'informació al equip, s’han administrat guies a tots i totes les professionals que han fet cribratge,  informació e intervenció breu i difusió dels tríptics els pacients. El dia mundial sense alcohol hi va haver-hi una taula informativa en el centre amb els materials divulgatius.

 

Àrea Bàsica de Salut. La Granja de Molins de Rei. Exposició de cartells informatius i taula amb tríptics informatius i fulls calculadora  per donar informació als pacients.

 

SAF Group conjuntament amb el GRIE (Grup de Recerca Infància i Entorn, IMIM) Educadors Familiars han realitzat activitats mitjançant les  xarxes socials (Facebook,twitter i pàgina web principalment).   

Cada dia es va escollir un "lema" i  programat una sèrie de recursos i activitats totalment gratuïtes i lliures perquè els seguidors se’n poguessin beneficiar. D'aquesta manera es tracten diferents aspectes del consum d'alcohol tot i que la majoria estan relacionat amb el Trastorn de l'Espectre Alcohol Fetal i la repercussió que té el consum d'alcohol entre els adolescents. 

 

Ajuntament de Premià de Dalt van realitzar una xerrada a càrrec del doctor Pere Beato sobre els efectes de l'alcohol en la nostra vida social i familiar. Activitat per a famílies, personal docent, AMPA's, joves...

 

Equip d’Atenció Primària i l’Àrea Bàsica de Salut d’Artés conjuntament amb el centre d’atenció primària d’Avinyó durant la setmana van realitzar les següents activitats:

Durant la Setmana del 14 al 20 de novembre realitzaran les següents activitats:

 • Punt de salut alcohol als 2 pobles més grans (Artés i Avinyó). Informació als altres 4 pobles de l’àrea d’influència: Sant Feliu Sasserra, Sta. Maria d'Oló, Calders i Monistrol de Calders.
 • Cribratge del consum d’alcohol als usuaris de l'ABS Artés durant la setmana d'alcohol (horari d'atenció primària i d'atenció continuada).
 • Divulgació de la guia de butxaca als professionals de salut d’Artés, Avinyó, Sant Feliu Sasserra, Sta. Maria d'Oló, Calders i Monistrol de Calders.

 

Associació Alba. Van muntar una paradeta davant del centre on realitzarem les següents activitats: van emetre vídeos sobre alcohol, joc de preguntes de verdader o fals i de raonar, exposició de murals realitzats pels usuaris.

Centre d’Atenció Primària Bascàra. Administració dels qüestionaris de cribratge del consum de l’alcohol. Exposició en el centre sobre els riscos del consum. Dinamització del bloc amb articles adreçats a pares i mares. Així com en les xarxes socials (facebook, i twitter).

Ajuntament de Lleida conjuntament amb l’Associació Alcohòlics Rehabilitats i Nits Q Lleida vàren dinamitzar un concurs de còctels sense alcohol adreçat a infants, adolescents i famílies. Així com , un Punt informació a la plaça de l'Ajuntament amb informació i activitats sobre l'alcohol i degustació dels còctels guanyadors del concurs.

 

Centre d’atenció primària Balaguer el dia 6 de novembre els professionals sanitaris van sortir al carrer amb patinet  per fer cribratge d'alcohol, explicant a la població, què es considera un consum de risc? què es una UBE ?  (Unitat Bàsica Estàndard)  que ens serveix per mesurar el consum que fem , tant sigui esporàdic com habitual.

 

Consell Comarcal de la Noguera i Ajuntament de Balaguer conjuntament amb l’Associació Antisida de Lleida van desenvolupar el projecte "dóna la xapa" sobre el consum d'alcohol.  El projecte es desenvolupa durant la Festa Major de Balaguer i consisteix en:

 • Creació d'unes xapes amb diferents lemes divertits sobre el consum d'alcohol.
 • Repartiment d'aquestes xapes durant la festa major de la ciutat. Hi van haver-hi cinc models diferents de xapes, i se'n donaven una amb cada consumició sense alcohol demanada.
 • Juntament amb la xapa es dona un tiquet amb un número de participació al sorteig d'una memòria externa per a l'ordinador, que cada participant ha de guardar fins al dia del sorteig (que se celebrarà el dia 15 coincidint amb el Dia Mundial Sense Alcohol).

Durant aquells dies també hi va haver-hi en el recinte de la carpa jove un photocall on els joves es van fer fotografies amb les xapes i penjar-ho a les xarxes socials amb l'etiqueta #dónalaxapa17.

 

Oficina Jove de les Garrigues conjuntament amb el centre d’atenció primària de Les Borges Blanques i de La Granadella van oferir una taula informativa i l’elaboració d'un mural per a la prevenció del consum d'alcohol entre adolescents i joves en els tres centres educatius de secundària de la comarca de les Garrigues.

 

Oficina Jove Alta Ribagorça conjuntament amb l’institut Pont de Suert es va dinamitzar una exposició de sensibilització al Institut  i a l'Oficina Jove durant tota la setmana amb estand informatiu als dos patis de l'Institut i taller Còctels sense alcohol a l'Espai Jove.

 

Mesa de Salut Jove de la Noguera en els Instituts de la comarca de la Noguera, es va organitzar una jornada sobre el consum d'alcohol en adolescents desenvolupada durant la sessió de tutoria i consistia en: 

 • Visionat d'un vídeo relacionat amb l'adolescència i el consum d'alcohol.
 • Resposta de preguntes planificades i formulades des dels diferents professionals de la Mesa relacionades amb consum d'alcohol i riscos per a la salut, consum i agressions sexuals, consum i riscos a la carretera, consum i sexe sense precaucions, etc.
 • Debat entre els i les alumnes.

Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona. conjuntament amb les unitats mòbils Creu Roja, CAS Reus - Tortosa - Tarragona, Sub-direcció General Drogodependències, Proyecto Hombre, Energy Control, Casa acollida drogodependents, Centre Drogodependències del Garraf, CAP i Hospital, La Illeta (Centre d'Activitats i d'Acollida) de Reus, etc.; i també amb el Servei de Prevenció Drogodependències de l'Ajuntament de Tarragona. Publicació de la nota de premsa sobre la presentació del tríptic sobre alcoholisme per conscienciar a la població sobre el consum d'alcohol elaborat pel Grup de Treball del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona.

 

Oficina Jove del Tarragonès conjuntament amb la Direcció General de Joventut, Consell Comarcal del Tarragonès i l’Ajuntament de Tarragona van proporcionar informació sobre la IV Setmana de Sensibilització sobre els Riscos del Consum d'Alcohol i lliura materials des de tots els serveis d'atenció de l'equipament (Servei de Salut, Servei de Treball, Servei d'Informació General i Garantia Juvenil).  Cada tècnic/a va informar a les persones i les adreçaven, en cas que la persona ho sol·licités, al Servei de Salut. Així mateix, també van haver-hi cartells i materials de difusió a tot l'equipament.

 

Centre d’Atenció Primària de Cubelles. Taula informativa a la entra del centre i participació a la ràdio Cubelles.

 

Alcohòlics Rehabilitats Associats de les Terres de l'Ebre (ARATE) conjuntament amb l’Ajuntament de Tortosa, el Departament de Salut de les Terres de l'Ebre i el CAS de Tortosa va donar informació de la malaltia alcohòlica en els centre d’atenció primària de la ciutat, i una xarrada informativa donada per la Doctora i coordinadora del CAS de Tortosa, sobre ALCOHOL, FAMILIA I SOCIETAT.