• Imprimeix

Prevenció ambiental

1

Els entorns són clau per afavorir o no conductes de risc relacionades amb els consums de drogues.

S’ha comprovat que entorns permissius amb la disponibilitat i el consum de drogues, on s’ofereixen descomptes i ofertes de begudes alcohòliques, amb mesures higièniques deficients, amb excés d’aforament, música alta i professionals poc formats es relacionen amb l’aparició de nivells alts d’intoxicació per drogues i amb l’aparició de conductes violentes (Hughes et al. 2011).

Accions efectives que s’han desenvolupat:

  • Estratègies de màrqueting social de sensibilització que donen a conèixer el pla d’actuació sobre drogues del municipi i/o incorporen missatges preventius al voltant de la importància del respecte per al descans dels veïns o altres temes relacionats amb el civisme (deixalles, orins, soroll...).
  • Actuacions i serveis preventius específics que es realitzen per promoure entorns saludables i segurs (ús de gots de plàstic, promoció del transport públic, protocols de prevenció i abordatge de conductes/agressions sexistes a les festes etc.).

 

 

Experiències relacionades:

Programa de la Sub-direcció General de Drogodependències que impulsa taules de participació ciutadana on administracions, cossos de seguretat, discoteques, entitats i ciutadania col·laboren per millorar l’oci nocturn en l'àmbit local amb criteris de salut pública.

GUIA DE RECOMANACIONS sobre el consum d’alcohol i altres drogues en les festes locals i el “DECÀLEG “ (10 recomanacions sobre el consum d’alcohol i altres drogues en les festes locals).

Actuació de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat adreçada als establiments de restauració i les entitats que organitzen festes populars. Els tècnics de Salut Pública i de la Unitat d’Educació Vial ofereixen formació sobre els efectes de l’alcohol, les estratègies de servei responsable i la legislació sobre subministrament de begudes alcohòliques als menors d’edat.

Campanya de sensibilització impulsada pel CAS de Tortosa, l’Agència de Salut Pública de Catalunya i els consells comarcals del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta, per incidir sobre la reducció del consum i la dispensació responsable d’alcohol