• Imprimeix

Calculadora de consum d'alcohol "Veus el que beus?"

Has reflexionat mai sobre la quantitat d'alcohol que beus? Saps si estàs fent un consum de risc?

Amb l’alcohol cal anar amb compte perquè ens pot semblar que bevem “una quantitat normal” i no adonar-nos que, en realitat, estem bevent massa, i que això ens pot ocasionar problemes tant a nosaltres com a les persones que ens envolten.

Però, què vol dir beure massa? Les anomenades UBE (o unitats de beguda estàndard) ajuden a calcular-ho. Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), es considera que hi ha un consum de risc si se superen les 4 UBE diàries, o 28 UBE setmanals, en els homes, i les 2 UBE diàries, o 17 UBE setmanals, en les dones

  • 1 UBE = una copa de vi, una cervesa, un cigaló o un xarrup.
  • 2 UBE = una copa de conyac o licor, un whisky o un cubata.

Calcula si beus massa.

Si vols conèixer quins són els teus hàbits de consum, entra a la calculadora “Veus el que beus?” i introdueix, de forma completament anònima i molt ràpida, la informació bàsica que es demana. Quan acabis, rebràs uns missatges amb informació i consells al voltant del teu patró de consum.

La calculadora és anònima, i la informació que retorna la calculadora només és orientativa.

Si necessites saber-ne més, et recomanem que parlis amb el teu metge o metgessa de capçalera o que truquis al telèfon 900 900 540 de la Línia verda o al 061 CatSalut Respon des d’on també et podran donar més informació i aconsellar.

L’alcohol incrementa el nombre d'accidents en el treball i disminueix el rendiment laboral.

Si vols conèixer quins són els teus hàbits de consum en el context laboral i els efectes que poden tenir en relació a la feina, entra a la calculadora “Alcohol i treball”. En funció de les teves respostes en el qüestionari, rebràs un missatge amb informació orientativa i consells personalitzats que et poden ser molt útils.

Consum de risc d’alcohol: és una pauta de consum d’alcohol que augmenta el risc de conseqüències nocives per a la persona que beu i per a tercers. Està relacionat amb factors personals (edat, sexe) i també ambientals.

Les anomenades UBE o unitats de beguda estàndard ajuden a calcular-lo

Unitats de beguda estàndard

I també: QUALSEVOL CONSUM en persones que han de conduir o dur a terme activitats perilloses (treballar a una certa alçada, mecànics, etc.), infants i menors de 16 anys, dones embarassades o en període de lactància, persones que pateixen alguna malaltia o que segueixen tractaments farmacològics en els quals està contraindicat el consum d’alcohol.

Com ets?

Com ets?

La calculadora et preguntarà la teva edat i sexe. Aquestes són variables bàsiques a l’hora de determinar els límits per saber si estàs fent un consum de risc o no.

També et preguntarà si pateixes alguna circumstància personal que pugui incidir directament en els efectes del consum d’alcohol en la teva salut, com patir una malaltia crònica, prendre fàrmacs o, si ets una dona, estar embarassada.

Quan beus?

Quan beus?

La calculadora et preguntarà quins dies de la setmana acostumes a beure. Selecciona els dies tenint en compte el teu comportament setmanal habitual.

Què beus?

Què beus?

Per a cadascun dels dies que hagis seleccionat, la calculadora et preguntarà quin tipus de beguda acostumes a beure i quina quantitat. També et preguntarà, per a cada dia, si les quantitats indicades les beus en una sola ocasió (durant un interval de 2 hores aproximadament) o si, per contra, les has consumit al llarg de tota la jornada.

Resultats

Resultats

En funció de les teves respostes en les diferents pantalles (Com ets?, Quan beus? i Què beus?), la calculadora et mostrarà uns missatges amb informació i consells al voltant del teu patró de consum. Aquesta informació és orientativa i és possible que et recomani visitar altres webs de consulta on podràs ampliar la informació. Tot i així, si necessites saber-ne més, et recomanem que parlis amb el teu metge o metgessa de capçalera o que truquis al telèfon 900 900 540 de la Línia Verda (www.liniaverda.org), des d’on també et podran donar més informació i consells.