• Imprimeix

Curs de formació del Programa Prescripció Social i Salut: “Perspectives i eines per a la implementació de la prescripció social des de l’atenció primària (14a edició)”. Barcelona

Barcelona, 23 i 30 de gener de 2019

 

Quan

Data23.01.2019 - 30.01.2019

Afegeix al calendari de Google
1

 Introducció:

 

La prescripció social (PrS) o derivació a recursos de la comunitat és un mecanisme formal per a què l’atenció primària proporcioni alternatives no sanitàries a pacients amb aïllament social o risc de patir-lo i/o símptomes que van des de malestars fins a símptomes lleus o moderats de depressió o ansietat.

Es tracta d’una bona aposta per a la prevenció de trastorns mentals comuns,  la promoció de la salut mental, la millora de la salut general i la reducció de les desigualtats des d’una perspectiva comunitària.

Els objectius de la PrS són la provisió d’alternatives a l’atenció primària, l’augment de participació comunitària, la reducció de l’aïllament social i la millora de la salut mental positiva així com  la qualitat de vida dels pacients.

En el marc del Programa de Prescripció Social i Salut (PrSiS) desenvolupat per l’equip de prevenció i promoció de la salut mental de la Sub-direcció General de Drogodependències, s’ofereix una formació específica pels Centres d’Atenció Primària (CAP) que fan PrS o bé que estan interessats a dur-la a terme al seu CAP, es tracta d’una formació de formadors.

Tant el programa com la formació tenen l’objectiu de proporcionar coneixements i habilitats en PrS amb l’objectiu de progressar en l’actitud i les aptituds dels professionals per poder fer una PrS de qualitat i efectiva.

 

Objectius:

  • Adquirir coneixements sobre la perspectiva de salutogènesis i atenció holística, els determinants socials de la salut mental i la importància de la salut comunitària.
  • Adquirir coneixements sobre les diverses modalitats de PrS arreu del món i a Catalunya.
  • Adquirir habilitats en entrevista motivacional.
  • Conèixer eines i tècniques del mapeig d’actius de la salut, formació d’equip, implementació i avaluació d’un programa de PrS.
  • Adquirir coneixements i habilitats pràctiques per a la implementació del programa PrSiS.
  • Adquirir els coneixements i habilitats necessàries per a realitzar una formació en PrS a la resta de l’Equip d’Atenció Primària (EAP).

  

 

Metodologia:

 

El curs utilitzarà metodologies de participació activa. Constarà de dues parts:

  • La primera part consisteix en una explicació i debat dels conceptes claus i exemples d’implementació de la PrS, i es proporcionarà un temps suficient per a la participació dels professionals dels EAP, per aclarir dubtes i per a la planificació de passos i accions necessaris per a  la implementació del Programa PrSiS en cada context específic.
  • La segona part estarà enfocada en les eines concretes disponibles, hi haurà exposicions curtes on es presentarà el material i les tècniques, posteriorment es faran exercicis en petits grups en forma de pràctica de casos, role-play, amb la intenció de preparar als alumnes per començar i seguir amb la implementació del programa i formar a la resta de professionals del centre d’atenció primària.

 

Adreçat a:

Aquest curs va dirigit a tots aquells professionals dels EAP de la Regió Sanitària de Barcelona que estan interessats en fer PrS, amb prioritat als centres que ja l’estiguin desenvolupant. Caldrà seleccionar dos professionals per ABS que després faran una formació a la resta de professionals de la seva ABS. Les ABS ja seleccionades que no van ser admeses a la formació del novembre seran prioritàries.

 

Informació:

Per a l’acreditació del curs és imprescindible assistir al 80% de les sessions.

Programa de PrSiS: prescripcio.social@gencat.cat

Tel: 935 513 589

 

Docents:

  • Jordina Capella. Farmacèutica i tècnica de salut pública. Coordinadora de programes de prevenció i promoció de la salut mental. Sub-direcció General de Drogodependències. Agència de Salut Pública de Catalunya.
  • Montserrat Jara. Treballadora social ABS Santa Coloma de Gramenet. Col·laboradora de l’equip de prevenció i promoció de la salut mental. Sub-direcció General de Drogodependències. Agència de Salut Pública de Catalunya

 

 

Programa

Dimecres 23 de gener

Orientació i coneixements per la prescripció social (PrS)

9:30 a 9:45h

Presentació

9:45 a 11:00h

Per què fer un programa de PrS?

Què és la PrS?

11:00 a 11:30h

Descans

11:30 a 13:15h

Com implementar un programa de PrS al nostre centre?

Com fer la PrS a la consulta?

13:15 a 13:30h

Quins són els propers passos

Resum i devolució dels participants

 

Dimecres, 30 de gener

 Eines per a la PrS

9:30 a 10:00h

Recapitulació del Dia 1

10:00 a 11:00h

Recopilació de recursos comunitaris:

·         Desenvolupament del catàleg de recursos de la comunitat

·         Contacte amb les entitats

Mapeig d’actius”, pàgina Web actius i salut.

11:00 a 11:30h

Descans

11:30 a 13:00h

Eines per a la consulta:

·         tècniques motivacionals;

·         rutes de derivació;

·         registre del programa a l’Estació Clínica d’Atenció Primària (ECAP);

Avaluació de resultats

13:00 a 14:00h

Formació a l’EAP:

·         materials,

·         tècniques,

·         suport

Propers passos per a la implementació del programa PrSiS

14:00 a 14:30h

Extensió i orientacions futures per al programa PrSiS

Cloenda (resum, qüestionaris i feedback)

  

Inscripcions tancades

 

Horaris

9:30h – 14:30h.

Organitza

La Sub-direcció General de Drogodependències. Agència de Salut Pública de Catalunya.

On

Aula 3 primera planta, Edifici Salvany

C/Roc Boronat 81-95

08005 Barcelona