• Imprimeix

Valors, salut i addiccions en la Catalunya del futur

El 30 de novembre s’ha celebrat la X Jornada de Drogodependències, organitzada pel Projecte Home Catalunya i la Universitat de Barcelona.

01/12/2018 20:12
1

L’Aula Magna de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona s’ha omplert  per acollir la celebració de la X Jornada de Drogodependències on s’ha reflexionat sobre el futur de les addiccions a Catalunya i  els avenços assolits.

Aquesta Jornada s’ha organitzat en el marc de col·laboració de la Universitat de Barcelona amb l’entitat Projecte Home, i ha comptat amb reconeguts experts per analitzar la realitat que marcarà l’àmbit de les addiccions durant la propera dècada, les principals amenaces i els reptes clau que s’han d’assumir per part del sector i la societat en general. En concret, s’ha revisat la situació actual i les perspectives de futur entorn els col·lectius més vulnerables i les seves necessitats, les noves conductes de risc entre els més joves i els diferents mètodes d’abordatge de les addiccions en aquest context variable.

La inauguració de la jornada ha anat a càrrec de representants de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, la Universitat de Barcelona i el Projecte Home Catalunya.

Presentats per Begoña del Pueyo, periodista d’Onda Cero especialitzada en addiccions, Jordi Matas, catedràtic de Ciència Política i de l’Administració de la Universitat de Barcelona, i Joan Colom, sub.director general de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, han donat el tret de sortida a la Jornada, emmarcant l’objectiu d’aquesta amb les seves ponències entorn als Valors, salut i addiccions a Catalunya.

La primera taula, titulada “Som efectius en l’abordatge de les addiccions?” i moderada per Ana Adan, professora titular del Departament de Psicologia Clínica i Psicobiologia de la Universitat de Barcelona, ha comptat amb la participació de Lucía Goberna (vicepresidenta del Comitè d’ONG de Viena sobre Drogues (VNGOC)) que ha centrat la seva intervenció en les Polítiques de drogues i les incidència global, Jaume Larriba (director tècnic de Promoció i Desenvolupament Social (PDS), que ha parlat sobre Joves, prevenció i campanyes, i Oriol Esculies (director de Projecte Home Catalunya) amb la seva ponència sobre Tractament i reinserció social

 

La jornada ha continuat amb la segona taula centrada en les problemàtiques que emergeixen en l’àmbit de les addiccions. Moderada per Sònia Fuertes, presidenta d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS), hi han participat Jordi Bernabeu (psicòleg. CAS del Bages. Divisió de Salut Mental. Fundació Althaia-Hospital Sant Joan de Déu de Manresa) parlant sobre tecnologies i noves addiccions, Albert Quiles (director gerent de l’entitat Amics de la Gent Gran) que ha abordat la problemàtica de l’envelliment de la població, i Lara Grau (coordinadora de la Secció d’Addiccions i Patologia Dual de l’Hospital Universitari de Vall d’Hebron) que s’ha centrat en la Salut mental en el marc de les drogodependències.

 

Més informació de la Jornada