• Imprimeix

Setmana de l’Hepatitis C. Del 24 al 30 de Juliol de 2017

El proper 28 de juliol se celebra el Dia Mundial de l’Hepatitis, establert per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), amb l’objectiu d’informar i conscienciar la població sobre la prevenció, diagnòstic i tractament de la malaltia. Les Hepatitis víriques són un problema de salut pública mundial que afecta, cada any, a milions de persones, i que causa discapacitat i mort.

26/07/2017 14:07
2

La Sub-direcció General de Drogodependències, com cada any, vol aprofitar aquesta commemoració per, durant una setmana, impulsar i promoure accions i activitats de sensibilització de la malaltia des dels diferents centres de la Xarxa d’Atenció a les Drogodependències (XAD), especialment de l’Hepatitis C (HVC), la qual té una alta prevalença entre les persones usuàries de drogues per via injectada. 

Saber com prevenir la malaltia i la importància de diagnosticar-la a temps per tal d’evitar-ne el progrés, ser conscient que la malaltia sovint es manifesta de forma asimptomàtica, i conèixer els tractaments actuals que poden curar-la, són aspectes essencials que cal transmetre, especialment a les persones usuàries de drogues per via parenteral (UDVP). Per això, des de a Sub-direcció General de Drogodependències, es vol aprofitar aquesta setmana per sensibilitzar, conscienciar i informar a les persones consumidores de drogues per via parenteral de la importància de prevenir conductes de risc de transmissió de la malaltia, com és la de compartir material de consum usat.

Segons l’OMS, actualment el 90% de les persones que viuen amb Hepatitis B i el 80% dels que viuen amb Hepatitis C no són conscients de la seva condició. Això pot tenir com a conseqüència que, en algun moment de les seves vides, desenvolupin una malaltia de fetge mortal o que, en alguns casos, puguin transmetre la infecció a altres persones sense saber-ho. Per aquest motiu és important aconseguir una major conscienciació i un enteniment de la malaltia i dels seus riscos, així com l’accés al diagnòstic i al tractament.

L’OMS commemora el Dia Mundial contra la Hepatitis 2017 amb el lema ELIMINA L’HEPATITIS, que resumeix l’objectiu d’eliminar les Hepatitis B i C en els propers 13 anys. La comunitat ha respòs amb el llançament de “NOhep”, el primer moviment mundial per eliminar l’Hepatitis viral abans del 2030.  Per fer extensiu aquest lema a la població general, s’ha  posat en marxa la campanya #ShowYourFace, una iniciativa que pretén reunir fotografies de cares humanes individuals para ressaltar que l’Hepatitis és rellevant per a tothom, d’arreu del món, i que ajudar a eliminar-la és quelcom on tothom hi pot participar.

En aquesta línia, el proper 28 de juliol, coincidint amb la commemoració del Dia Mundial, l’Associació Catalana de Malalts d’Hepatitis (ASSCAT) organitza la Jornada Informativa sota el títol “ESTEM EN EL BON CAMÍ PER A L’ELIMINACIÓ DE LES HEPATITIS VÍRIQUES?”. L’objectiu d’aquesta Jornada és informar, conscienciar, sensibilitzar i donar visibilitat a les Hepatitis víriques i a les malalties que se’n deriven, així com presentar els reptes i les estratègies que podrien implementar-se per assolir l’objectiu marcat per l’OMS quant a l’eliminació de les Hepatitis el 2030. Aquesta Jornada, que comptarà amb la presència del Conseller de Salut, Toni Comín, ha aconseguit implicar per primera vegada a les principals organitzacions que treballen en la prevenció, diagnòstic i tractament de la malaltia ja que, a part de l’ASSCAT, també hi col·laboren la Sub-direcció General de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, CATNPUD (Catalan Network of People who Use Drugs), Comitè1Desembre, Plataforma Unitària d’ONG-SIDA de Catalunya i la ATH.cat (Associació de Trasplantats Hepàtics de Catalunya).

 

Més informació: 

Pàgina Hepatitis C de la Sub-direcció General de Drogodependències. Adreçada a la ciutadania,  familiars o coneguts de persones que pateixen la malaltia, persones amb la malaltia i professionals de l’àmbit de les drogodependències, amb informació diversa sobre l’Hepatitis C:  factors de risc, vies de transmissió, diagnòstic, mites i creences falses sobre el contagi i tractament, etc. Des de la pàgina també es pot accedir a material divulgatiu en línia i informació sobre recursos i adreces de contacte per rebre-hi ajuda o més informació.

Pla d’acció d’Hepatitis C de la Sub-direcció General de Drogodependències. Objectius, accions i materials per a la prevenció de l’Hepatitis C.

World Hepatitis Day, pàgina de l’OMS, disponible en anglès, castellà i altres llengües.