• Imprimeix

Jornada “Un millor tractament per a les persones usuàries de drogues d’edats avançades”

La jornada, celebrada en el Palau Macaya de Barcelona, s’emmarca en les actuacions del projecte BeTrAD, amb l’objectiu de dotar d’eines als i les professionals que treballen amb persones d’edat avançada que consumeixen drogues.

27/05/2018 14:05
1

La Sub-direcció General de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i la Fundació Salut i Comunitat participen en el projecte europeu d’Erasmus+ BeTrAD, “Better Treatment for Ageing Drug Users” (“Millor tractament per a persones usuàries de drogues que envelleixen”). El projecte BeTrAD té com a objectiu principal l’anàlisi de les necessitats dels usuaris de drogues que mantenen el seu consum en edat avançada i que s’han fet grans des d’una perspectiva social i sanitària. Com a resultat final del projecte es pretén proporcionar als professionals les eines, recursos i coneixements necessaris per facilitar i millorar l’atenció a aquest col·lectiu.

En aquest marc, el 25 de maig s’ha celebrat aquesta Jornada en el Palau Macaya de Barcelona, amb l’objectiu de difondre les accions del projecte BeTrAD.

L’obertura de la jornada ha estat a càrrec de Joan Colom, director del Programa de Prevenció, Control i Atenció al VIH, les ITS i les Hepatitis Víriques i sub-director general de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, i de Xavier Ferrer, director tècnic de la Fundació Salut i Comunitat.

Durant la jornada s’han ofert dades epidemiològiques focalitzades en el col·lectiu de persones consumidores envellides, tant a nivell estatal per part del Plan Nacional sobre Drogas, com a Catalunya, de la ma de Xavier Majó, de l’Àrea d’epidemiologia de la Sub-direcció General de Drogodependències.

Roger Ferrer, de la Fundació Salut i Comunitat (FSC) ha presentat els principals resultats trobats a partir de les accions del projecte BeTrAD.

Diferents representants d’entitats especialitzades han abordat el debat sobre les barreres i oportunitats en l’atenció de les persones usuàries de drogues i han aportat informació sobre les millors experiències territorials. Les ponències han anat a càrrec d’Andreu Obrador, psicòleg sènior d’AUPA’M de Santa Coloma de Gramenet, Josep Carbonell, president i coordinador d’APDO (Associació de Pacients amb Dependència a Opiacis) i Maite Martí i Andreu Gallego, membres d’ARSU (Associació Reus Som Útils).

Per la seva banda, en el marc de la investigació i acció en l’àmbit de drogues i envelliment, Miguel Vázquez, tècnic de salut de gTt-VIH (grup de treball sobre tractaments del VIH) ha centrat la ponència en el fet de “Fer-se gran amb el VIH”, i Raquel Cantos, psicòloga social i consultora d’investigació a la Fundació Atenea, ha presentat les “barreres a la inclusió social de població drogodependent cronificada”.

S’ha donat espai per a la presentació d’exemples de bones pràctiques en serveis d’atenció a les drogodependències adreçades a persones d’edat avançada de la ma d’Elena Ros Cucurull, coordinadora del programa PAAC de la Secció d’Addiccions i Patologia Dual de l’Hospital Vall d’Hebron, Pep Pitart, coordinador de programes de reducció de danys d’AIDE (Associació d’Intervenció en Drogodependències d’Egara) i Aura Roig, directora de Metzineres – Entorns d’Aixopluc per a Dones que Usen Drogues Sobrevivint a Violències (FSC). 

  •  Presentacions dels ponents (en pdf)