• Imprimeix

Reforçant compromisos amb la comunitat per reduir el consum d’alcohol en menors

La Sub-direcció General de Drogodependències i la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra impulsen conjuntament el PROJECTE PILOT “SI ETS MENOR: SENSE ALCOHOL”, per sensibilitzar als comerços sobre l’impacte del consum d’alcohol en la salut dels menors d’edat.

19/06/2018 18:06
1

Segons l’últim informe dels resultats per a Catalunya d’ESTUDES (Enquesta estatal sobre l'ús de drogues en ensenyaments secundaris, 2016), l’alcohol és la substància més consumida entre els joves de 14 a 18 anys, seguida a distància pel tabac i el cànnabis. Més de la meitat (61,9%) diuen que consumeixen alcohol ocasionalment en relació amb els seus espais de diversió i de festa.

Les noies i els nois de 14 a 17 anys, responen en un 33% dels casos que aconsegueixen begudes amb alcohol per sí mateixos, i per aquest ordre en els comerços de proximitat (botiga de queviures, quioscs...), en supermercats, a les discoteques i, finalment, els bars o pubs .

Una pràctica alternativa a la compra directa de les begudes és l’anomenada “Shoulder tapping”, que consisteix en fer que una persona major d’edat els faciliti la beguda. Entre els menors, responen que ho fan el 24% dels joves de 15 anys, el 38% dels de 16 anys i el 44% dels de 17 anys.

Si ets menor: sense alcohol” és un projecte de sensibilització als comerços de proximitat a través d’incrementar el coneixement entre el sector dels riscos que té per a la salut dels adolescents adquirir begudes alcohòliques. Els/les comerciants s’incorporen com a agents educadors i preventius a través del seu obligat compromís en el compliment de la LLEI 20/1985, de 25 de juliol, de prevenció i assistència en matèria de substàncies que prohibeix la venda de begudes amb alcohol a menors d’edat.

D’aquesta manera es pretén incidir en la percepció d’accessibilitat i de la disponibilitat a la compra de begudes alcohòliques dels menors a través de les estratègies de Law Enforcement, que busquen el compromís de la comunitat en el compliment de la normativa com a element de convivència i defensa del dret a la Salut, i la construcció d’entorns facilitadors de comportaments saludables.

Les Unitat Regionals de Proximitat i d'Atenció al Ciutadà (URPAC) dels mossos i les tècniques i tècnics dels municipis que hi participaran seran els/les professionals clau per a la seva implementació al territori.

El projecte pilot s’iniciarà durant els mesos d’estiu d’enguany, incorporant-se a les activitats de prevenció adreçades als joves que s’organitzen anualment els ens locals. Es durà a terme en 11 municipis: Girona, Lleida, Tarragona, Sant Cugat del Vallès, Platja d’Aro, Tagamanent, La Garriga, L’Ametlla del Vallès, Figaró-Montmany, Montcada i Reixac i Les Franqueses del Vallès.

Es preveu intervenir al voltant de 200 establiments d’aquestes localitats on la policia de proximitat informarà sobre el projecte, la normativa i l’impacte del consum d’alcohol en la salut dels adolescents, i facilitarà eines per gestionar la negativa a la venda als menors. Es distribuiran uns 10.000 materials de sensibilització per tal que s’incorporin en espais visibles dels locals (adhesiu, pòster i fulletó amb recomanacions).

Aquest projecte es promou conjuntament des de la Sub-direcció General de Drogodependències de la Agència de Salut Pública de Catalunya, i la Comissaria General de Relacions Institucionals, Prevenció i Mediació del cos de Mossos d'Esquadra.