• Imprimeix

Jornada: “Drogues, embaràs, lactància i infància”. 17 de març de 2017

La jornada “Drogues, embaràs, lactància i infància” tindrà lloc 17 de març al Palau Macaya de la ciutat de Barcelona. Està organitzada per la delegació de Socidrogalcohol a Catalunya i la Subdirecció General de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya amb la col·laboració de l’Obra Social “La Caixa” i està previst que hi participin prop de 200 professionals de la salut.

16/03/2017 23:03
a cegues

Els objectius d’aquesta jornada són revisar l’impacte, la prevenció i l’abordatge assistencial del consum d’alcohol i altres substàncies en les diferents etapes vitals des de l’embaràs fins a la lactància i la infància des de la perspectiva materna, fetal i infantil.

La prevalença del Trastorn de l'Espectre Alcohòlic Fetal (TEAF) s'estima en un per mil habitants de la població general, encara que podria ser molt més gran ja, que no hi ha dades fiables al nostre medi. "A Catalunya s'ha iniciat un estudi per determinar la prevalença del TEAF en nens adoptats de països d'Europa de l'Est", explica Òscar García Algar, del Servei de Neonatologia de l'Hospital Clínic, seu Maternitat, de Barcelona.

Tot i que l'exposició a l'etanol (alcohol) pot causar problemes irreversibles en el desenvolupament cognitiu i físic del fetus, un estudi realitzat a l'Hospital del Mar de Barcelona, va determinar que més del 40% de les embarassades consumeix alcohol. L'alcohol és un tòxic que travessa la placenta, de manera que arriba a l'embrió i el fetus si es consumeix durant l'embaràs, amb possibles greus conseqüències perquè afecta el normal desenvolupament dels òrgans que estan en formació, incloent-hi el cervell. Per aquest motiu, els experts recomanen que el consum d'alcohol durant l'embaràs i la lactància sigui zero.

Joan Colom, Subdirector general de Drogodependències de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, afirma que aquests trastorns suposen un greu problema de salut pública per les implicacions permanents que tenen en el desenvolupament i benestar dels nens i nenes i que convé intervenir com més aviat millor ja que aquests problemes es poden prevenir completament si la població pren consciència de la importància de no consumir ni alcohol ni drogues durant l'embaràs. Dr. Colom es reafirma en la necessitat de "promoure accions de sensibilització i de promoció de la salut en sentit ampli i en l’àmbit  comunitari sobre la importància de no beure ni prendre drogues durant l'embaràs" i de dotar d'eines als professionals per disminuir el nombre d’embarassos exposats. Tot això forma part del programa "Embaràs sense alcohol i sense drogues" que pròximament es començarà a implementar a Catalunya en el marc del Protocol de Seguiment de l'Embaràs en col·laboració amb tots els actors implicats.

García Algar opina que el sistema sanitari hauria de comptar amb unitats específiques de referència per tractar a mares consumidores d'elevat risc i unitats especialitzades en el tractament i el seguiment dels nens amb TEAF.

 

“EMBARÀS SENSE ALCOHOL I DROGUES”

Lidia Segura serà l'encarregada de presentar la guia del programa Embaràs sense alcohol i sense drogues. Aquesta guia pretén sensibilitzar els professionals de la salut sobre els riscos associats al consum d'alcohol i drogues durant l'embaràs i donar-los assessorament tècnic (eines i estratègies) basat en l'evidència i el consens per prevenir els consums d'alcohol i altres drogues durant l'embaràs i així poder ajudar les dones a prendre les decisions més saludables sobre els seus consums en el context d'embaràs, lactància, període post natal i fins i tot més enllà. Segura explica que "està pensada per a guiar l'actuació des de la fase preconcepcional fins al postpart".

És fonamental el paper dels i les professionals que fan el seguiment de l'embaràs. “Cal explicar a la dona que l'abstinència de l'alcohol i també de les altres drogues és necessària a partir del moment en què planifica un futur embaràs (o, si més no, davant la primera sospita d'embaràs), ja que moltes de les anomalies provocades pel consum de substàncies es poden produir en el primer trimestre de gestació.

En el cas de ser una mare consumidora, Segura aconsella deixar de consumir i com més aviat millor amb o el/la professional que fa el seguiment de l'embaràs, de tot el que el preocupi al voltant dels seus consums perquè aquest professional pugui valorar què fer en cada cas en funció del risc per a la gestant i per al fetus.

Més informació:

Programa de la Jornada

Programa d’embaràs sense alcohol ni drogues

Contacte:  Alcohol.politiques@gencat.cat