• Imprimeix

Jornada sobre l’estigma en les addiccions. Socidrogalcohol. Madrid

Divendres passat, 15 de desembre, es va celebrar a Madrid la Jornada nacional de Socidrogalcohol “Rompe el estigma”, dedicada a debatre sobre l’estigma en les persones amb trastorn d’addicció.

18/12/2017 14:12
1

Segons la Organització Mundial de la Salut (OMS), les addiccions són un trastorn mental que pot afectar a qualsevol persona al llarg de la seva vida i que, per superar-lo, és necessari seguir un tractament, malgrat que només 1 de cada 5 persones ho fan. La pròpia OMS estableix que l’addicció és una malaltia i no una qüestió de "voluntat o vici".

La Sociedad Científica Española de Estudios sobre el Alcohol, el Alcoholismo y las otras Toxicomanías (Socidrogalcohol), ha organitzat aquesta Jornada on experts en la matèria han debatut sobre la problemàtica de l’estigma que recau en les persones que pateixen una addicció.

Joan Colom, sub-director general de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, va apuntar durant la seva conferència que l’estigma representa una barrera d’accés al tractament de les persones afectades, i això té greus conseqüències en relació a l’evolució de la malaltia. El retard en el diagnòstic i la falta d’accés al tractament és conseqüència de l’estigma que pateixen els afectats per tenir una malaltia "mal vista" i de la qual la societat els considera culpables, i això els fa molt vulnerables.

Per això és important considerar l’addicció com una malaltia comú i desenvolupar mesures preventives i polítiques de salut pública, així com accions de sensibilització orientades a contribuir en la millora del coneixement de la malaltia i a la seva  desestigmatizació per part de la ciutadania.

Més informació: