• Imprimeix

Escola d’Estiu a Frankfurt. Projecte BeTrAD

L’Escola d’Estiu s’ha dut a terme del 19 al 21 de juny a Frankfurt, i forma part de les diferents activitats desenvolupades en el projecte europeu BeTrAD (Un millor tractament per  a les persones usuàries de drogues que envelleixen).

26/06/2018 14:06
1

En aquesta acció formativa hi han participat un total de 50  professionals de la salut i l’educació, especialment de l’àmbit de les drogodependències, provinents de diferents països d’Europa (Alemanya, Espanya, Holanda, Itàlia, Luxemburg, i  República Txeca). Han assistit professionals de perfils diferents provinents d’entitats de reducció de danys, centres de tractament i de l’Administració Pública.

La formació s’ha estructurat en 6 mòduls dedicats a diferents temàtiques, impartits per experts en les matèries concretes: ús de substàncies i tractaments substitutius, consum de drogues, malalties associades a l’edat i morbiditat, aspectes ètics en el treball amb persones grans usuàries de drogues, sistemes de cooperació entre els diferents sistemes de salut, malalties infeccioses, entre altres.

L’Escola d’Estiu va coincidir amb la darrera trobada de les entitats col·laboradores del projecte, entre les quals es troba la Sub-direcció General de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, en la qual es va fer una avaluació dels resultats obtinguts i dels reptes de futur. Es va posar un èmfasi especial en l’adaptació a la realitat de cada país dels diferents materials didàctics elaborats, i en la posta en pràctica a través d’activitats formatives per a professionals de la salut, no només de l’àmbit de les drogodependències sinó també de la geriatria i de l’atenció primària.

L’Escola d’Estiu va tenir com a tancament una dinàmica de grup sobre diferents qüestions a debatre, on el sub-director general de Drogodependències, Joan Colom, va moderar una taula de discussió sobre la necessitat d’establir diferents perfils de persones usuàries de drogues grans i d’oferir-los una atenció específica.

A la pàgina web del projecte i al Canal Drogues es posarà a disposició de tothom que estigui interessat tots els materials i documents resultants del projecte: informes de la situació actual d’àmbit nacional dels diferents països col·laboradors de BeTrAD, el document amb models de bones pràctiques, la proposta didàctica detallada de tots els mòduls formatius, i una caixa d’eines i recursos, entre altres.

BeTrAD és un projecte europeu, iniciat l’any 2016, que va néixer per donar resposta a una realitat emergent tant en l’àmbit europeu com nacional, que és l’envelliment de la població usuària de drogues. Té com a principals objectius  proporcionar als professionals i a les organitzacions que treballen en el camp de les drogodependències o de la geriatria, així com a les administracions locals, eines i models de bones pràctiques que creïn noves oportunitats amb vista a implementar i millorar els serveis adreçats a usuaris de drogues grans.

El projecte està finançat per la Comissió Europea a través del programa Erasmus + i hi participen 8 entitats provinents d’Alemanya, Espanya, Holanda, Espanya, Luxemburg i República Txeca, entre les quals hi figuren la Sub-direcció General de Drogodependències i la Fundació Salut i Comunitat.