• Imprimeix

Protocol “No Callem” contra les agressions i els assetjaments sexuals en espais d'oci nocturn privat

L’Ajuntament de Barcelona ha impulsat el protocol “No Callem contra les agressions i els assetjaments sexuals en espais d’oci nocturn privat”. El lema “No Callem” vol fer visible i donar resposta a qualsevol tipus d’agressió sexual.

07/04/2018 14:04
1

La Regidoria de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona ha dissenyat aquest protocol, en col·laboració amb diversos espais i associacions d’oci nocturn de la ciutat per garantir-ne la seva implementació. Una desena de sales de concerts emblemàtiques i els principals festivals de música de la ciutat s’afegeixen a aquesta iniciativa i es coresponsabilitzen.

El protocol “No callem” contra les agressions i els assetjaments sexuals en espais d’oci nocturn privat dóna unes indicacions clares sobre com actuar i què fer en cas de produir-se un assetjament o agressió sexual a l’interior d’aquests espais d’oci nocturn. Per tal de poder actuar, el personal de sala ha rebut formació per part de l’Ajuntament de Barcelona per saber què és una agressió, com atendre a les víctimes, detectar qui pot ser l’agressor i conèixer quines són les derivacions a fer, segons la voluntat de la pròpia persona agredida i el grau de l’agressió.

Més enllà d’aquestes instruccions i formació, les sales i els festivals que participen en aquest protocol adopten el compromís amb un seguit d’accions de prevenció, entre les quals se’n destaquen mesures específiques al control d’accés a la sala com són evitar usar criteris discriminatoris o sexistes d’accés a la sala, per exemple, preus diferenciats segons el sexe, o bonificacions de begudes només per a les noies. També, limitar l’accés a la sala a les persones que s’observi que tenen actituds i comportaments assetjadors o irrespectuosos ja fora del local.

A més, cada local haurà de realitzar una avaluació de les seves zones fosques, amagades o que facilitin la vulnerabilitat de les persones usuàries i prioritzar la seva vigilància. També s’evitarà desenvolupar activitats que fomentin la desigualtat de gènere, per exemple establint codis de vestimenta obligatoris diferenciats per raó de sexe, o mostrin falta de respecte a les persones per raó de gènere o diversitat sexual.

“No callem” per fomentar la llibertat sexual. Aquest protocol va acompanyat d’una campanya de comunicació que serà visible a l’interior de les sales i en els espais dels festivals amb el lema ‘No callem’. Un eslògan que recull el compromís de les sales, dels festivals i dels usuaris i usuàries de respectar la llibertat sexual, de donar resposta a les agressions i de promoure que tothom pugui gaudir de la festa i de la música.

 

Més informació:

Ajuntament de Barcelona - BCN Antimasclista

Protocol “No callem” contra les agressions i els assetjaments sexuals en espais d’oci nocturn privat

Nota de premsa de la presentació del Protocol

 

Informació relacionada:

Perspectiva de gènere de Canal Drogues

Programa Drogues i violència