• Imprimeix

10 d’octubre, Dia Mundial de la Salut Mental 2017

Com cada any, el dia 10 d’octubre es commemora el DIA MUNDIAL DE LA SALUT MENTAL, enguany amb el lema “LA SALUT MENTAL A LA FEINA”.

09/10/2017 20:10
a

La celebració del Dia Mundial de la Salud Mental és una iniciativa de la Federació Mundial de la Salut Mental (World Federation for Mental Health - WFMH), que se celebra en més de 100 països, amb l'objectiu de sensibilitzar la població sobre diversos aspectes relacionats amb la salut mental.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que les malalties mentals afecten el voltant de 450 milions de persones a tot el món i que una de cada quatre persones desenvoluparà un problema de salut mental o de conducta al llarg de la vida.

A Catalunya, segons les dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA), l’any 2014 el 8,5% de la població de 15 anys i més estava en risc de patir un trastorn mental (el 6,5% dels homes i el 10,5% de les dones). S’observava una prevalença més elevada entre les dones en tots els grups d’edat. El percentatge de persones amb risc de patir un trastorn mental era més elevat entre les persones de classes socials més desfavorides (el 10%) i entre les persones amb estudis primaris o sense estudis (l’11%).

Aquest any, el lema és “la salut mental a la feina”.  El lloc de treball esdevé un dels factors determinants en el benestar general, ja que és on les persones adultes hi inverteixen la major part d’hores de la jornada. Els empresaris i responsables que implementen iniciatives a la feina per promoure la salut mental i donar suport als empleats que pateixen trastorns mentals, veuen millores importants, no només en la salut dels seus empleats, sinó també en la seva productivitat. Un entorn de treball negatiu, d'altra banda, pot provocar problemes de salut física i mental, ús nociu d’alcohol i altres drogues, absentisme i pèrdua de productivitat.

Des de la Sub-direcció General de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, el Grup de Prevenció i Promoció per la Salut Mental (PPSM) desenvolupa programes en diferents nivells d’intervenció: elaboració de polítiques saludables, enfortiment de l’acció comunitària, creació d’ambients de suport a nivell individual, comunitari, institucional, polític etc.

Un exemple en el marc de la salut mental a la comunitat és el  Programa Prescripció Social i Salut (PrSiS) que es desenvolupa en molts centres d’atenció primària. Consisteix en una iniciativa que facilita l’ús de recursos comunitaris per combatre l’aïllament, millorar la participació social i contribuir a la prevenció de símptomes que van des de malestars de la vida quotidiana fins a símptomes lleus o moderats de depressió o ansietat.

Pel que fa a la salut mental en l’àmbit laboral, l’any 2012 es va publicar la Guia “La salut i el benestar dels professionals sanitaris en l’entorn laboral: guia de bones pràctiques per a institucions, equips i professionals”. La sensació de malestar laboral entre els col·lectius de professionals de la salut és una qüestió que en els darrers anys ha pres una gran rellevància. Cada cop són més els estudis que aboquen dades sobre l’alt nivell d’estrès en els professionals sanitaris i també sobre les seves conseqüències expressades com a síndrome d’esgotament professional o altres afectacions de l’equilibri psicoafectiu i la salut mental. Aquesta guia s’adreça a tots els professionals que participen en la prestació de l’assistència sanitària i combina la metodologia clàssica de prevenció de riscos laborals amb l’enfocament propi de la salut pública i la promoció de la salut. Així mateix, dóna una gran importància a la participació dels diferents agents responsables, a l’autocura i al treball des de diferents nivells d’actuació.

 

Més informació: