• Imprimeix

Setmana sensibilització sobre els riscos del consum d’alcohol

Suma’t del 13 al 19 de novembre. Organitza activitats i participa amb l’objectiu de reflexionar sobre el consum i prendre consciència dels riscos per a la mateixa salut i per la de terceres persones.

16/11/2017 20:11
a

En el marc del Dia  sense Alcohol, que tindrà lloc el 15 de novembre, la Sub-direcció General de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya impulsa per quart any consecutiu la Setmana de Sensibilització sobre els Riscos del Consum d’Alcohol, del 13 al 19  de novembre. D’aquesta manera se suma a la mobilització de la societat civil europea Awareness Week on Alcohol Related Harm (setmana de sensibilització dels danys relacionats amb l’alcohol).

Des del Departament de Salut vol advertir dels riscos que el consum d’alcohol ocasiona a un mateix o per als altres, tan a nivell de salut  com de seguretat.

Durant aquesta setmana, es promou la mobilització i la participació de les administracions i els diversos sectors professionals en activitats que tenen per objectiu fer reflexionar sobre el consum d’alcohol i prendre consciència dels riscos que té per a la mateixa salut i per a la de terceres persones.

Per tal donar visibilitat a les activitats que s’organitzin amb motiu de la IV Setmana arreu del país (tallers, conferències, debats, cine‐fòrums, exposicions, etc.), s’obrirà un espai al Canal drogues on es mostraran aquelles accions que s’hagin fet arribar a través a l’adreça alcoholmenysmillor@gencat.cat o el formulari de la web, i se’n farà difusió a través del compte de twitter @menysalcohol i l’etiqueta #alcohol #responsabilitatdetothom i #alcoholmenysmillor.

En paral·lel se celebra, per vuitè any consecutiu, la VIII Setmana del Cribratge d’Alcohol en la que més de 700 professionals de la Xarxa de referents en alcohol (XaROH)  realitzaran cribratge del consum d´alcohol i accions de sensibilització dels problemes que ocasiona el consum de risc i/o perjudicial d´alcohol a la població que es visiti durant aquesta setmana.

Prevenció del consum problemàtic d’alcohol

La prevenció del consum problemàtic d’alcohol va dirigida a disminuir l’edat d’inici del consum, reduir els problemes mentals i malalties associades al consum (hipertensió, accidents cerebro-vasculars, cardiopaties, hepatopaties, càncers, etc.) i reduir els danys a tercers. Per aquest motiu des de la Sub-direcció General de Drogodependències de l ASPCAT, s’implementen un ampli ventall de programes i recursos que van des dels àmbits: educatiu, serveis de salut, oci nocturn, laboralcomunitari i familiar.

En aquest sentit, dins dels serveis de salut, destaquen el programa Beveu menys que ha format en detecció i intervenció del consum d’alcohol a més de 9.000 professionals dels serveis de salut, i el programa Embaràs sense alcohol i sense drogues. En l’àmbit educatiu, el programa Salut i Escola estableix una consulta per als nois i noies en el mateix centre escolar per la que van passar al 2016 més de 104.000 joves. L’aventura de la vida treballa amb més de 16.000 nens i nenes per a dotar-los d’eines de prevenció universal com són el desenvolupament d’habilitats per a la vida i hàbits saludables.

En l’àmbit de l’oci nocturn, el programa Nits de Qualitat que estableix una sèrie de criteris de salut pública que ha de complir un establiment perquè se li atorgui el distintiu de qualitat Q de festa. Actualment hi ha 10 ciutats, 46 locals i 3 festivals amb el segell de qualitat “Q de Festa”.

 

Més informació:

Amb l’alcohol menys és millor

Nota de premsa