• Imprimeix

XLV Jornades Nacionals de SOCIDROGALCOHOL, a Toledo

Els dies 8, 9 i 10 de març, la ciutat de Toledo ha acollit les XLV Jornades Nacionals de la Sociedad Científica Española de Estudios sobre el Alcohol, el Alcoholismo y las otras Toxicomanías (SOCIDROGALCOHOL).

13/03/2018 14:03
1

Al voltant de 500 professionals de les addiccions han participat aquests dies en les XLV Jornades Nacionals de Socidrogalcohol. Aquest esdeveniment de referència té com a objectiu proporcionar un espai d’intercanvi de coneixement i experiències, i contribuir en l’aportació científica davant el repte de les addiccions.

Aquestes jornades reuneixen professionals dels àmbits sanitari y sociosanitari, permetent abordar els nous reptes de les addiccions i donar resposta a les necessitats de la societat a través d’un abordatge integral de les addiccions. En aquest sentit, hi participen des metges/ses especialistes en addiccions, psiquiatres, professionals de l’Atenció Primària, infermers/eres, psicòlegs,  treballadors/es socials, educadors/es, persones mediadores, associacions, ONG, representants de les administracions públiques, persones voluntàries, etc,  

La presentació dels últims resultats de l’Enquesta sobre l’ús de drogues en Ensenyament  Secundari a Espanya (ESTUDES 2016) per part del Pla Nacional sobre Drogues, va donar el tret de sortida de les jornades, que van continuar amb el desplegament d’un nodrit programa sobre l’abordatge de les addiccions a través de conferències i taules de discussió, amb la participació de prop de 100 ponents de referència. Les conferencies i presentacions es van emmarcar en els següents temes de debat (veure el programa detallat de les Jornades):

El consum d'alcohol en forma d'afartament i neuroinflamació  /  L’addicció a opioides de prescripció  /  Els nous reptes amb el tabac  /  El  Trastorn de l'Espectre Alcohòlic Fetal (tractament neuropsicològic i farmacològic del TEAF)  /  Els avenços en el tractament de la  dependència al cocaïna  /  Els nous modes de vida i les noves addiccions  /  L’alcohol i l’entorn urbà  /  La intervenció precoç en el consum de risc de cànnabis  /  La patologia dual més enllà de les substàncies  /  L’impacte i maneig de la comorbiditat en les persones amb addicció  /  La perspectiva de gènere en el món de les addiccions  /  Els tractament als trastorns addictius  /  La intervenció del personal d’infermeria en els trastorns per consum de substàncies  /  Els biomarcadors en addiccions  /  Transculturalitat i drogues  /  Violència de gènere i drogues  /  Consum de substàncies i violència Filio-Parental  /  La importància de la prevenció en un entorn vulnerable  / Prevenció i TICs  /  Neuromodulació (teràpies cerebrals no invasives coadjuvants en el tractament de les addiccions)  /  L’abordatge del consum de substàncies des de la consulta d'Atenció Primària  ... entre altres.

Addicionalment al bloc central de ponències, es van celebrar 3 Simposis Satèl·lit dedicats a temes íntimament relacionats amb les drogodependències i addiccions, dels quals destaquem el simposi dedicat a l’hepatitis C en addiccions. En aquest marc, Joan Colom, subdirector general de Drogodependències i director del Programa de Prevenció, Control i Atenció del VIH, les ITS i les hepatitis víriques (PCAVIHV) de l'Agència de Salut Pública de Catalunya,  va presentar la ponència “Bones pràctiques en l'Eliminació de l'hepatitis C en addiccions. La visió des de la Salut Pública”.

Després de fer una exposició sobre la situació epidemiològica de les persones que s'injecten drogues (PQID), població de risc d’infecció de la hepatitis C, J. Colom va presentar el Pla de prevenció i control de l'hepatitis C a Catalunya que, entre altres grups amb conductes de risc, té a les PQPI com col·lectiu prioritari.

De la seva exposició destaquen les següents conclusions: que “la prevenció  continua sent un repte en aquesta població en tots els  països” i que a Catalunya “hi ha un percentatge alt de persones que s’injecten drogues que no coneixen el seu estatus respecte a la infecció, per la qual cosa cal fomentar mesures alternatives de detecció ràpida i un sistema àgil de derivació a tractament”.

 

Més informació:

XLV Jornades Nacionals de SOCIDROGALCOHOL

Canal Salut. Hepatitis C

Programa Hepatitis C. Drogues